En psalmbok

 

 

Fröknarna Hermann, Ester (1893-1986) och Elsa (1895-1969) levde i Linköpings centrum. Under många år disponerade de också ett rum på övervåningen i Karlslund i Kaga. Huset ligger lite avskilt men naturskönt intill Svartån. Det byggdes en gång av min mormorsfar Simon Karlsson och beboddes senare av min mormors bror Kalle med familj.

När fröknarna Hermann gått bort lämnades deras kvarlåtenskap över till Kalles son Erik. Här fanns då en gammal psalmbok som Erik lämnade över till mig för att se om jag som släktforskare kunde spåra någon ättling till mannen som en gång ägt boken.

 

Psalmboken är tryckt i Jönköping 1799 och mycket sliten. På första bladet finns texten:

 

Denna . bok . til . hörrer . mig . johanes jonson . och . jag . är . föd . 1802 . uti Septem månad.

Solagård . Den . 24 Desember 1813 . Johanes Jonsson

 

 

Med ledning av texten kunde jag spåra Solagården till Nye socken i Småland. I boken finns också inskrivet ett antal namn som visade sig vara barn till Johannes Jonsson och det stämde helt med anteckningarna i husförhörslängden Nye AI:8 sid 12  GID1118.10.23900

 

 

 

 

 

 

 


Sedan sökte jag lite på egen hand och kontaktade några tänkbara släktingar men det var villospår. Problemet var ju att Johannes Jonsson inte fanns med i Disbyt men så kom jag på att jag nog skulle söka på barnen också och redan på Lovisa Chatarina blev det träff. Ett mejl till Conny Graesén resulterade i en textfil och ett tips att ta kontakt med hans åttamänning Monica Zackrisson. Johannes Jonsson var hennes mormors mormors far.

Psalmboken är nu postad till Monica som lovat ta hand om den.

 

Rolf Eriksson